Memòria i banalització al Saló de Plens

Sistarnas&BalaguerHi ha fets que costen d’oblidar. El passat ple de febrer durant el debat d’una moció va produir-se’n un. En la moció que vaig defensar, proposàvem un fet que hauria de resultar normal, com és que es retiri el retrat d’un alcalde d’una dictadura del Saló de plens. Un ajuntament no pot fer apologia ni ser condescendent amb el totalitarisme ni el feixisme. No es pot donar ni un bri de marge a les figures idolatrades pel feixisme, i l’alcalde Àlvarez de Sisternas va ser això, el retrat que penja al Saló de plens va ser inaugurat un 21 de gener del 1947 per commemorar l’entrada de les tropes feixistes a Vilafranca.

És un fet evident que hauria de fer molts anys que aquest quadre ja no formés part del Saló de Plens de l’Ajuntament. Però més val tard que mai. Per dignitat i higiene democràtica seria el mínim.

Doncs no. El govern sociovergent amb el suport del PP van tombar la nostra moció. El més surrealista i depriment van ser els arguments del govern per justificar la seva vergonyosa posició. El PSC, sí el PSC fundat per Pallach, Raventós o Obiols, va votar-hi en contra adduint que la pintura formava part “d’una unitat d’estil”, només faltava afegir “en lo universal”, i que no caldria canviar-lo. Segurament forma part del nou concepte de memòria històrica del PSC, que al Congrés vota en contra d’anul·lar el judici-farsa que el franquisme va fer contra el President Companys, i sí, també al costat del PP.

El més delirant però va ser el discurs revisionista del portaveu del govern i de CIU, el regidor Aureli Ruiz. La mà dreta de Regull va mostrar-se totalment en contra de retirar el quadre afirmant que “havia estat un bon alcalde” o que “podríem debatre molt sobre qui està penjat al Saló”. Per acabar amb la banalització total de les dictadures, exclamant que “Alvarez de Sisternas no va ser el dictador, sinó algú que es va veure obligat a ser alcalde”. Senyor Ruiz, si li féssim cas a vostè hauríem de perdonar Melitón Manzanas o Billy el Niño, torturadors franquistes perquè clar “ells no eren el dictador” o durant els judicis de Nuremberg s’hauria d’haver absolt a tots els dirigents nazis, perquè cap d’ells era Hitler. Si aquesta és la visió de memòria històrica que té el govern sociovergent, s’entén perquè van votar en contra d’interposar una querella criminal pels crims del franquisme contra ciutadans de Vilafranca, ja que es buscaven als responsables d’aquests crims encarnats en l’estat espanyol. Ells només culpabilitzarien a Franco.

Persistirem per recuperar la memòria d’un temps que van intentar que quedés oblidat. Persistirem per fer justícia i honorar a una generació de gegants que es va veure vençuda per la força de les armes. I no hi haurà sociovergència que ho impedeixi.

Demà al ple, presentem una moció per dignificar la figura de Fèlix Balaguer i Castellet, el primer alcalde escollit per sufragi universal a Vilafranca. Veurem què vota i què defensen els partits del govern, què farà Convergència i el PSC.

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s